Mozzarella, Türkiye kırsalındaki kadınlara yeni bir geçim kaynağı sağlıyor

Mozzarella, Türkiye kırsalındaki kadınlara yeni bir geçim kaynağı sağlıyor
İtalya’nın ünlü peynir ihracatının Akdeniz’deki üretim merkezlerinden uzakta, Türkiye’nin güneydoğusundaki bir grup kadın mozzarella, kendi markalarını duyurmak ve bir yandan da daha fazla gelir elde etmek istiyor. Adını Türkçe manda kelimesinden alan “Mozzarella” şimdilik sadece Diyarbakır’da bulunuyor ancak peyniri dünyaya pazarlamak için yakında üretimine odaklanan bir kadın kooperatifi kurulacak.

Yerel manda yetiştiricileri birliği, ildeki Dicle Üniversitesi, tarım araştırma merkezi ve il tarım müdürlüğü iş birliği ile kadınlara mozzarella üretimi konusunda eğitim veriliyor. Türkiye’de manda yetiştiriciliğinin önemli bir merkezi olan Diyarbakır’da süt üretimini de artırmayı hedefleyen proje için şu anda 18-45 yaş arası 48 kadın eğitim alıyor. Seçilen kadınlar, tarımsal üretim ve hayvancılıkla gelişen kırsal mahallelerden geliyor. Eğitimleri tamamlandıktan sonra kooperatife katılacaklar.

Kadınlara ayrıca peynir üretim sertifikalarının yanı sıra kendi peynir üretim kitleri de verilecek. Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Vural, kursiyerlerin peynir üretiminde kalite standartlarına ulaşmasını istediklerini ve eğitim sonrasında kendi işlerini kurabilecek veya başka işletmelerde çalışacak yeterlilikte olacaklarını söylüyor.

Veteriner ve projenin koordinatörü Yezdan Uzunoğlu, kadınların çoğunun amatör peynir yapımcıları olduğunu ancak artık mozzarella üretimini öğrendiğini söylüyor. Hedefimiz Diyarbakır’da üretilen manda sütünün en az yarısını üç yıl içinde mozzarellaya dönüştürerek yerel ve uluslararası pazarlara sunmak” dedi. Kadınlara üretimin yanı sıra kooperatif kurma ve çalıştırma konusunda da eğitim veriliyor. “Mozzarella, İtalyan mağazalarının raflarında da mevcut olabilir” diye ekledi.

Ayten Katar, çocukluğundan beri peynircilikle uğraştığını ancak aldığı eğitimin onu “profesyonel” hale getirdiğini söylüyor. “Yöresel lezzetlerin üretiminde iyiyiz ve şimdi mozzarellayı öğreniyoruz. Şimdiye kadar, iyi gidiyoruz. Kadınlar öğrendiklerinde her şeyde başarılı olabilirler” diyor. Manda yetiştiricileri bir aileden gelen Hatice Bakar, eğitimin kendisine “becerilerini” geliştirmek için yeni bir alan sağladığını söylüyor. “İtalyanlar yapabiliyorsa, biz de yapabiliriz” diyor.

Yönetici