Uzmanlardan EYT'liler için kritik uyarı geldi!

Uzmanlardan EYT'liler için kritik uyarı geldi!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığ, EYT düzenlemesi için son aşamaya geldi. Uzmanlardan gelen açıklamaya göre EYT'lilerin cebinden ciddi miktarda para çıkabilir. Fazladan para ödemek istemeyenlerin ne yapması gerekçiği açıklandı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için hükümet son aşamaya girdi. Yıl sonunda EYT'lilere beklenen müjdenin verilmesi planlanıyor. Fakat uzmanlardan gelen son açıklama herkesi şaşırttı. EYT'lilerin o işlemi bir an önce yapması gerektiği belirtildi...

Türkiye’de milyonlarca EYT’li vatandaş emekli olabilme haklarının verilmesi için uzun yıllardır mücadele veriyorlar. EYT’lilerin çıkardıkları sesler seçim öncesinde hükümet tarafından duyuldu ve EYT düzenlemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmalarında sona gelindi. Aralık ayında TBMM’de yasalaşacak olan EYT düzenlemesi Ocak 2023’ten itibaren yürürlüğe girecek.

EYT’LİLERE UZMAN UYARILARI

EYT’lilere Ocak ayından itibaren geçerli olacak şekilde belirli şartlarda emeklilik hakkı verilecek. Ancak o süreye kadar bazı EYT’lilerin eksik primlerini tamamlamaları gerekiyor. Prim koşulunu sağlayamayan EYT’liler yasa çıksa dahi beklemeye devam etmek zorunda kalacaklar. Primi eksik olanlara ise uzmanlardan çeşitli uyarılar yapılıyor. Primleri tamamlamanın bir yolu olan hizmet borçlanmasının maliyetleri EYT’lilere çok ağır bir yük haline gelebilir.

eytt.jpg

BORÇLANMALAR HEMEN YAPILMALI!

Hizmet borçlanması ile eksik günlerini tamamlayabilecek olan EYT’liler yasanın yürürlüğe gireceği tarihi beklemeleri durumda on binlerce lira zarar edecekler. Bu duruma düşülmemesi için EYT’lilerin 2023 girmeden borçlanmaları gerekiyor. Borçlanma tutarları asgari ücrete göre belirlendiği için asgari ücret zammı ile en az yarı yarıya artacak. 2023 yılında borçlanma yapacak olan EYT’lilerin SGK’ya ödeyecekleri paranın tutarı en az yüzde 50 artacağı için kayıp çok büyük olacak. Oysa erken davranan EYT’liler kazançlı bir şekilde eksik prim günlerini SGK’dan satın alabilecekler.

ASKERLİK BORÇLANMASININ MALİYETİ NE KADAR?

Hizmet borçlanmaları içerisinde erkekler için askerlik borçlanması en çok yapılan borçlanma modeli oluyor. Askerlik borçlanması hakkı olan sigortalılar en düşük seviyeden primlerini yatırmaları halinde aylık 2.070 TL ödemeleri gerekecek. 18 ay askerlik borçlanması yapılması halinde ödenmesi gereken tutar 37.260 TL’yi bulacak. En yüksekten yani tavandan askerlik borçlanması yapanlar ise şu anda rakamlara göre 18 aylık borçlanma karşılığı 279.450 TL ödüyorlar.

eytttt.jpg

DOĞUM BORÇLANMASI YAPACAKLAR NE KADAR ÖDÜYORLAR?

Sigortalı kadınlara verilen doğum borçlanmasının güncel maliyetleri de merak ediliyor. Buna göre tabandan 1 aylık doğum borçlanmasının maliyeti tıpkı askerlik borçlanmasında olduğu gibi 2.070 TL olarak ödeniyor. 24 aylık doğum borçlanması yapılması halinde ise 49.680 TL olarak ödeniyor. Doğum borçlanmasının tavandan yapılması durumunda ise 24 aylık maliyeti ise 372.600 TL oluyor.

OCAK AYINDA BORÇLANAN ZARAR EDER!

Borçlanmaları 2022 yılının sonuna kadar yapan EYT’liler kazançlı çıkacaklar. Ocak ayına sarkma olması durumunda bu tutarlar ve hesaplamalar tamamen değişecek. En az yüzde 50 oranında artacak olan borçlanma maliyetleri EYT’lilerin çok büyük maddi kayıplarla karşılaşmalarına hatta gerekli primleri satın alamayacakların emekli olamamalarına neden olacak.