YILIN BASIN FOTOĞRAFI ÖDÜLÜ UKRAYNA’DA HALKIN YAKALADIĞI RUS CASUSUN FOTOĞRAFINA VERİLDİ

YILIN BASIN FOTOĞRAFI ÖDÜLÜ UKRAYNA’DA HALKIN YAKALADIĞI RUS CASUSUN FOTOĞRAFINA VERİLDİ
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği “Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması” sonuçları açıklandı. Yılın Basın Fotoğrafıödülü; Milliyet gazetesinden Uğur Yıldırım’ın çektiği, Rusya ve Ukrayna arasında geçen savaşta Kiev sokaklarında halkın yakaladığı Rus casusun fotoğrafına verildi.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği “Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması” sonuçları açıklandı. Yılın Basın Fotoğrafıödülü; Milliyet gazetesinden Uğur Yıldırım’ın çektiği, Rusya ve Ukrayna arasında geçen savaşta Kiev sokaklarında halkın yakaladığı Rus casusun fotoğrafına verildi.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 38 yıldır düzenlediği “Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması” sonuçları açıklandı. 2023 yılında, Yılın Basın Fotoğrafıödülü ise Uğur Yıldırım’ın çektiği Rusya ve Ukrayna arasında geçen savaşta başkent Kiev’de halkın yakaladığı Rus casusun fotoğrafına verildi.

Yaklaşık 4 binin üzerinde fotoğrafın yarıştığı sürecin sonunda 6 kategoride 23 fotoğraf ve 6 fotoğraf serisi ödül aldı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin uluslararası sergilerle dünya başkentlerine taşıdığı Türkiye Güzellikleri Fotoğraf Ödülleri’nin yanı sıra bu yıl drone fotoğrafları Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri kategorisi ile ayrıca değerlendirildi. Türkiye Güzellikleri ve Gökyüzünden Türkiye Güzellikleri kategorisinde ise 7 fotoğraf ödül aldı. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Yarışma Türkiye’deki aralıksız düzenlenen en eski fotoğraf organizasyonu. 38 yıl, bir fotoğraf organizasyonu açısından çok önemli. Bu yarışmanın ödüllerini prestijli kılan 38 yıllık birikimi ve değerlendirme süreci. Her yıl bu ödüller, çok değerli isimlerin bir araya geldiği jüri toplantılarıyla saatler süren değerlendirmelerle belirleniyor. Bu ödüllerle dünyada yaşanan olaylara farkındalığa katkımız olmasını umut ediyoruz. Savaşın yaşattığı vahşetten çevresel felaketlere geçtiğimiz yıl 17 ülkede sergilenen Türkiye Güzellikleri’nden Ara Güler Özendirme Ödülü’ne Yılın Basın Fotoğrafları’nda ödül alan kareleri birer tarihi belge olarak geleceğe taşıyoruz.”

Yılın Basın Fotoğrafıödülünü alan Uğur Yıldırım, fotoğrafın hikayesini şu şekilde aktarıyor:

“Rusya-Ukrayna savaşını takip etmek için Kiev'deyim. Savaşın 8. günü dolmak üzere ve Rus Ordusu şehre kuzeyden yaklaşıyordu. Şehirde panikle Kievliler güvenli bölgelere kaçıyordu. Kiev de ise şehrin güvenliğini sağlamak için sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu. Başkentte Rus sabotaj timlerinin olduğu istihbaratı ise yayılmıştı. Sabotajcıların kritik yerlerin işaretlemesini yaparak Rus tarafına bilgi verdiği, suikastlar düzenlediği iddiaları vardı. Ukrayna Ordusu ve sivil savunma birlikleri sabotajcıların peşine düşmüştü. Gece boyunca şehrin merkezinde çatışma sesleri duyuldu. Şehrin kuzeyindeki Buçha yol ayrımında güvenlik kontrolü yapan Ukrayna askerleri, üzerinde askeri yerlerin işaretlendiği haritalar bulunan 3 kişiyi sabotajcı olduğu iddiasıyla yakalamıştı. Yakalanan bu kişiler elleri, kolları, gözleri bağlanmış yol kenarında istihbarat askerlerine teslim edilmek üzere bekliyordu. Fotoğrafı da savaşın acımasızlığında bu ortamda çektim.”

RUSYA VE UKRAYNA ARASINDA GEÇEN SAVAŞTA 53 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

Rusya ve Ukrayna arasında geçen savaşta 53 gazeteci hayatını kaybetti. Türkiye basını da savaş sürecini yakından takip ediyor. Yılın Basın Fotoğrafı da savaşta çekilen fotoğraflar arasından seçildi. Milliyet Gazetesi’nden Uğur Yıldırım’ın çektiği, başkent Kiev sokaklarında halkın yakaladığı Rus casusun fotoğrafı Yılın Basın Fotoğrafıödülünü kazandı. Yıldırım, Günlük Yaşam Kategorisi’nde birincilik ve ikincilik, Yılın Foto Röportajı kategorisinde birincilik ve Yılın Doğa ve Çevre Kategorisi’nde üçüncülük ödülü de aldı. Yılın Haber FotoğrafıÖdülü ise Hürriyet Gazetesi’nden Murat Şaka’nın Ukrayna’da çektiği, 2 çocuğu ile kaçarken ve yakınlarına düşen bomba ile hayatını kaybeden annenin fotoğrafına verildi. Yılın Doğa ve Çevre Kategorisi’nde, yağmur nedeniyle rengi değişen İstanbul Boğazı fotoğrafı ile İhlas Haber Ajansı’ndan İsmail Coşkun birincilik ödülünü aldı. Yılın Portre Fotoğrafı kategorisinde “Kemal Dayı” portresi ile Mehmet Arslan birinci olurken, Spor Toto Yılın Spor Fotoğrafı Kategorisinde Yağız Karahan’ın Shell Helix 2022 Türkiye Ralli Şampiyonası’nda çektiği fotoğraf ödüle layık görüldü. AB Çevre Özel Ödülü Tuz Gölü’nde kuraklığı anlatan karesiyle Anadolu Ajansı’ndan Seyit Konyalı’ya verildi.

SIĞINMACILAR VE GÖÇMENLERLE DAYANIŞMA DERNEĞİÖZEL ÖDÜLÜ KİEV’DEN KAÇAN HALKIN FOTOĞRAFLARINA VERİLDİ

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD ASAM) Özel Ödülü ise Kiev’den kaçan halkın fotoğraflarından oluşan Hürriyet Foto Muhabiri Murat Şaka’nın serisine verildi. Şaka, Ukrayna’da babaanne ve torununun çiçekleri ile birlikte tren garında çektiği umudu yansıtan fotoğrafla Kızılay Özel Ödülü’nü kazandı. Spor Toto Özel Ödülü ise bu yıl Konya’da düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları’ndan yüzücüler serisiyle Hürriyet Foto Muhabiri Selahattin Sönmez’in oldu.

TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ KATEGORİSİNİN BİRİNCİSİ UFUK TURPCAN OLDU

Amatör ve profesyonel tüm fotoğrafçıların katılımına açık olan Türkiye Güzellikleri 2023 Ödülleri’nde; Ufuk Turpcan’ın Uşak’ta çektiği halı dokumacısı fotoğrafı birinci oldu. Gökyüzünden Türkiye Güzelliklerinde ise Gülin Yiğiter’in çektiği, Erzincan'ın İliç ilçesinde Karasu Fırat Nehri üzerinde köprüden geçen tren fotoğrafı birincilik aldı. Aynı kategorideki fotoğraflardan seçilen ASKA Özel Ödülü ise İsmail Serhat Şahin’in Dalyan Deltası fotoğrafına verildi.

SIFIR ATIK ÖZEL ÖDÜLÜ, ERDEM ŞAHİN’İN OLDU

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödüllerinde dördüncü kez “Sıfır Atık Özel Ödülü” verildi. Sıfır Atık Projesi’nde farkındalığa destek olmak amacı ile verilen “Sıfır Atık Özel Ödülü” EPA’dan Erdem Şahin’in çektiği, sanatçı Deniz Sağdıç’ın İGA İstanbul Havalimanı Atık Sistemleri’ne yaptığı ziyarette bir torba atık ile poz verdiği fotoğrafa verildi.

ARA GÜLER ÖZENDİRME ÖDÜLÜ, ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ KAHRAMAN KAYA’NIN OLDU

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasının yanı sıra usta isim Ara Güler'in adını yaşatmak için öğrenciler arasında düzenlediği “Ara Güler Özendirme Ödülü” ise bu yıl beşinci kez verildi. Ara Güler Özendirme Ödülü, Muş Alparslan Üniversitesi’nden Kahraman Kaya’nın fotoğrafına verildi.

YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ, COŞKUN ARAL’A VERİLDİ

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği her yıl bir usta isme Yaşam Boyu Onur Ödülü veriyor. Dernek, bu yıl Yaşam Boyu Onur Ödülü’nü Coşkun Aral’a verdi. 1956 yılında Siirt’te doğan Coşkun Aral, basın fotoğrafçılığı mesleğine 1974 yılında Günaydın ve Gün gazetelerinde başladı. Aral, kariyerine Ekonomi ve Politika gazetesinde devam etti. 1977 yılı, 1 Mayıs olaylarında çektiği fotoğraflarla ilk kez Sipa Press Ajansı yoluyla adını dünya basınında duyurdu. Bu olaya ilişkin fotoğraflarıyla Time, Newsweek dergilerinde yer aldı. 1980 yılında ilk defa Sipa Press Ajansı adına Türkiye dışında görev aldı.14 Ekim 1980 günü kaçırılan bir uçakta dünyada ilk kez hava korsanlarıyla bir röportaj gerçekleştirerek, Türk ve dünya basınında adından söz ettirdi. 1980 yılından itibaren sürekli olarak Lübnan, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad ve Uzakdoğu’da meydana gelen savaşların fotoğraflarınıçekti. Yapım ve yönetimini üstlendiği “Haberci” programı Türkiye’nin yanı sıra uluslararası kanallarda da yayınlandı. Coşkun Aral, Türkiye’nin ilk bilgi ve belge kanalıİZ TV’nin kuruluşunda yer aldı ve genel yayın yönetmenliğini yaptı. 2012 yılında ODTÜ Üniversite Senatosu kararı uyarınca Coşkun Aral, Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. 2014’te İsveç’te Landskrona Fotoğraf Festivali tarafından seçilen Aral, Landskrona’da çalışmalar yapması için konuk edildi. “Exodus” adını verdiği sergisi farklışehirlerde sergilendi. 2016 yılında Exodus Déjà vu adını verdiği mülteciler üzerine gerçekleştirdiği sergi projesi 6 fotoğrafçının da katılımıyla Kuala Lumpur’da gerçekleşti. 2017’de Ankara ve İstanbul’un ardından 2018’de de Bangkok’ta açılan sergi, 2020 yılında 11 fotoğrafçının katılımıyla çevrimiçi olarak New York’ta gerçekleştirildi. 22 Haziran 2020 tarihinde Foton Fotoğraf Organizasyonları Derneği’nin kuruluşunda yer aldı. Coşkun Aral 11 Ocak 2021 tarihinde yayın hayatına başlayan Habitat Tv’nin kurucuları arasında. Coşkun Aral bugün yeni fotoğraf sergilerine hazırlanıyor. Aral, “Coşkun Aral Anlatıyor” adındaki YouTube kanalıyla izleyicileriyle deneyimlerini paylaşıyor. Türkiye’de ve dünyanın değişik bölgelerinde kurumsal ve bağımsız belgeseller çekmeye devam ediyor.

ANKA Haber Ajansı