Michelangelo'nun Floransa'daki şapeli bakterilerin yardımıyla restore edildi
Modern problemler modern çözüm gerektirir, birçok memde kullanılan bir deyimdir, ancak bilim adamlarının ve sanatçıların yaratıcılığı bazen bizi kentsel atasözüne inandırır.

Biri 'bakteri' kelimesini söylediğinde, genellikle olumsuz bir duygu uyandırır. Bakteri orduları bizi hasta etmeye her zaman hazırdır. Ancak tüm bakteriler kötü değildir. Bağırsaklarımızda bulunan ve yiyecekleri sindirmemize yardımcı olan iyi bakterilerden ve diğer bazı bakterilerden bahsetmiyoruz.
Gerçekten parlak bir fikir, bilim adamlarının İtalya'nın Floransa kentinde bir ortaçağ şaheserini başarılı bir şekilde restore etmelerine izin verdi. Sanatçı, Rönesans yıllarının ustası Michelangelo'dan başkası değildir.
Usta, ortaçağ İtalya'sındaki güçlü Medici ailesi için bir şapel yarattı. Yıl 1520'ydi. Zaman geçtikçe, Medici ailesinin üyelerinin şapel ve mezarının temizlenmesi zor olan kir ve pislik biriktiği anlamına geliyordu.
Bilim adamları bu sorunu çözmek için yeni bir yaklaşım düşündüler. Mermer üzerindeki etkileri için 11 bakteri türünü (türünü) test ettiler ve aralarından birkaçını seçtiler.
Seçilen suşlar Serratia ficaria SH7, Pseudomonas stutzeri CONC11 ve Rhodococcus sp. ZONT
Bakterilerin sadece kiri temizlemesi ve paha biçilmez eserin yapıldığı mermere herhangi bir zarar vermemesi/bozulmaması kesinlikle gerekli olduğundan, bakteri seçimi önemli bir görevdi.
Dikkatle seçilen bakterilerin kendilerinden beklenen işi yaptıkları gözlemlendi.
Tuhaf bir şekilde, Serratia ficaria adlı bakteri idrar yolu enfeksiyonuna neden olur. Ancak iki gün içerisinde mermeri temizlediği gözlemlendi. Bakterilerin suşları sanat eserine jel şeklinde uygulandı.
Şapel, Michelangelo'nun 545. doğum yıldönümünde halka sunuldu.