Adeziv (Bonding) Tedavisi

Adeziv (Bonding) Tedavisi
Adeziv bonding uygulaması dişlerin dokularına zarar vermeden yapılan işlemlerden biridir. dişlerde oluşan sorunların restorasyon yapılarak giderilmesidir.

Aynı zamanda Adeziv bonding uygulaması estetik bir uygulamadır. Hem son derece düşük maliyetli bir tedavidir hem de bu tedavi için hasta fazla zaman ayırmaz. Çok kısa sürede yapılıp bitirilen uygulamalardan biridir. Adeziv bonding uygulaması dişler arasında bulunan boşlukların dolgu maddesi kullanılarak estetik bir biçimde kapatılmasıdır. Estetik olarak hoş görünmeyen açıklık tamamen ortadan kaldırılır. Aynı zamanda travma sonucu kırılan dişlere de rahatlıkla uygulanan bir tedavidir.

Adeziv Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?

Bazı kişilerde dişlerde hoş olmayan şekil bozuklukları bulunur. Bunun özellikle ön dişlerde olması istenen bir durum değildir. Ancak bu uygulamanın yapılabilmesi için dişlerde doku kaybının olmaması gerekir. Adeziv bonding bir restorasyon tedavisidir ve görüntüyü estetik olarak yapılandırmak için kullanılır. Adeziv bonding uygulaması hastaya acı ve ağrı vermez. Çok kısa sürede gerçekleştirilir. Hatta dişe anestezi dahi yapılmaz. Adeziv bonding tedavisi birkaç aşamada yapılır. Öncelikle dişe kendi rengine en yakın malzeme kullanılarak işe başlanır. Ardından dişte ufak tefek çürükler varsa bunlar temizlenir. Dolgunun sağlam olması için dişin yapısına uygun medikal malzeme kullanılır ve diş tamamen örtülür. En son aşama ise dişin kendi doğal rengine uygun kompozit dolgu hazırlanarak lazerle sertleştirilir. Ardından diş şekillenir ve cilalanır.

Adeziv Bonding Tedavisi Ne Kadar Sürede Gerçekleşir?

Diğer bir adı kompozit dolgu olan adeziv bonding tedavisi için önce hastanın dişlerinin sağlıklı olup olmadığına bakılır. Ufak çapta çürükler olması durumunda bunlar temizlenir ve doldurulur. Dolgu maddesinin sağlam olması ve yerine tutunabilmesi için belli miktar asit uygulaması yapılır. Daha sonra dişin rengi tespit edilir ve dişe uygun kompozit malzeme hazırlanır. Hazırlanan malzeme dişe uygulanır ve bu madde dişin biçimine göre şekillendirilir. Dolgunun sertleşmesi beklenir veya lazer destekli bir ışınla dişin yüksekliği ayarlanır. Kapanma sorunu olup olmadığı kontrol edilir ve son olarak da diş cilalanır, tedavi sonlandırılır. Yaklaşık olarak yarım saat gibi çok kısa bir sürede yapılan restorasyon tedavilerinden biridir. Hatta birkaç diş aynı anda rahatlıkla yapılabilir.

Adeziv Bonding Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki adeziv bonding tedavisi estetik kaygı ile yapılan tedavilerdir. Tedaviden sonra hasta günlük ağız ve diş bakımına gösterdiği hassasiyetin aynısını bu işlemden sonra da mutlaka uygulamalıdır. Özellikle bonding tedavisi yapılan dişler kesinlikle sert maddelerden uzak tutulmalıdır. Ayrıca diş temizliği ve diş bakımı bu tedavide de son derece önemlidir. Tırnak yeme alışkanlığı olan kişilerde asla tercih edilen bir uygulama değildir. Bu kişiler tırnak yeme alışkanlığını bırakmazsa adeziv bonding uygulaması zarar görür. Bonding uygulan hastalar 6 ayda bir düzenli doktor kontrolüne gitmelidir.

Bonding Tedavisinden Sonra Dişlerde Renk Değişikliği Olur Mu?

Adeziv bonding uygulaması öncelikle yeni nesil estetik diş hekimliği alanına giren uygulamalardan biridir. Bu tedavide teknolojik ajanlar kullanılır. Bonding tedavisinde diş yüzeyinde birtakım pürüzler oluşur. Ancak diş hekimi bu pürüzleri cilalayarak düzeltir. Cilalama işleminden sonra lekelenmeye karşı dişler dayanıklılık gösterir. Yine de dişleri boyayan çay, kahve, kola, şarap gibi birtakım içeceklerden hafif olsa da etkilenir. Düzenli ağız bakımı yapılması durumunda bunlar giderilir. Adeziv bonding uygulaması öncesinde hastaya gülüş tasarımı bilgisayar ortamında hazırlanır ve ona göre restorasyon yapılır.

Adeziv Bonding Tedavisinin Ömrü Ne Kadardır?

Adeziv bonding uygulamasının kullanımı ile ilgili belli bir süre vermek zordur. Bu hastanın ağız içi bakımı, dişlerine bakması ve titizlik göstermesi ile yakından ilgilidir. Bunun yanı sıra bu uygulamayı yapan hekimin bu konudaki becerisi ve başarısı elbette tedavinin ömrünü de belirlemektedir. Adeziv bonding uygulaması yeni nesil bir tedavidir. Teknolojik malzemeler kullanılarak yapılır. Bu malzemelerin ömrü ise maksimum 10 yıldır. Bonding uygulamasının bir diğer avantajı ise bu tedaviyi yaptıran hastalara diş ömrünü tamamladıktan sonra tekrar bonding restorasyonu yapılabilir.

Yönetici