Ak Parti’nin İktidarda Kalma Formülü!

Ak Parti’nin İktidarda Kalma Formülü!
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik tartışmalar devam ediyor. İddialar göre Ak Parti, seçim öncesinde başkanlık sisteminde birtakım değişiklikler yapacak.

BBC Türkçe’nin haberine göre, 2023 yılında yapılacak seçimlerde ‘başkanlık sistemi – parlamenter sistem’ tartışmalarının önüne geçmek ve ikilemi kaldırmak adına Ak Parti, harekete geçti. AKP’nin ‘Parlamentosu güçlendirilmiş başkanlık sistemi’ adını verdiği yeni düzenleme ilk olarak Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’ye sunulacak, sonrasında yeni sistem sonrasında muhalefetle paylaşılacak.

akparti-bina.jpg

Yeni düzenleme ile birlikte Meclis ve bakanların hesap verilebilirliği artacak, bunun yanı sıra Meclis’in denetim yetkisi de artacak.

İddialara göre, Ak Parti’nin önceliği başkanlık sistemini korumak. Feragat edilebilecek konularsa belirlenmiş durumda. Parlamenter sistemde yer alan Başbakanlık makamının yeniden hayata geçirilmesine Ak Parti’nin uzak olduğu ifade ediliyor.

Oy Oranı Değişir Mi?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir adayın seçilebilmesi için şu anda yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. Lakin iddialar göre başkanlık sistemine geçiş döneminde tartışılan daha ‘düşük bir oyla seçilme’ konusunun raftan indirilebileceği ifade ediliyor.

Ak Parti’nin üzerinde çalıştığı iddia edilen yeni sistemle birlikte Cumhurbaşkanı yetkilerinin bir bölümünü parlamento ile paylaşacak. Bu düzenlemeye muhalefetin de sıcak bakacağı düşünülüyor.

kapak-182730.jpg

Bunun yanı sıra CHP’nin başkanlık sistemi ile iktidar olabilmek için, seçilme oranının düşürülmesine yönelik gelecek teklifi de kabul edeceği ileri sürülen iddialar arasında.

Kaynak: BBC Türkçe